Bruikbare tips om beter te slapen.
Bijna iedereen weet wel dat een goede nachtrust heel belangrijk voor je is. Het zorgt ervoor dat je beter functioneert, dat je je beter voelt en zelfs dat je minder kans loopt op hart- en vaatziekte. Maar wat als je de nachten niet zo goed doorkomt? Eén op de vijf Nederlanders heeft grote slaapproblemen. Tijd dus om een blog te schrijven met dingen die je direct zelf kunt toepassen.
Een goede slaaphygiëne.
Waarschijnlijk heb je zelf al van alles uit de kast getrokken om eindelijk een nachtje lekker door te kunnen slapen. Toch ervaar ik bij veel cliënten in de praktijk dat er altijd nog wel wat te verbeteren valt.
Een goede nachtrust begint al als je opstaat!
Veel mensen zijn de hele dag druk, ze vliegen van het één naar het ander. Als je dan eindelijk na zo’n drukke dag in bed ligt komen de gedachtes in je hoofd. Het is nu immers eindelijk stil en rustig dus de dingen die jij de hele dag hebt weggedrukt grijpen nu hun kans. Zorg ervoor dat je in de dag de tijd neemt voor jezelf, maak contact met jezelf. Wat gaat er in je om? Noteer wat niet vergeten mag worden, lach om de leuke momenten en bekijk waardoor je emotioneel werd geraakt.
Zorg er in de dag ook voor dat je regelmatig lichamelijk actief bent, vooral mensen met een zittend beroep. Dus ja neem eens wat vaker de trap bijvoorbeeld. Vaak zijn diegene wel geestelijk moe maar hun lichaam is nog niet aan slaap toe als het bedtijd is. Als je intensief gaat sporten doe dat dan niet 2 uur voor het slapen gaan want ook dit zal het inslapen verslechteren.
Melatonine.
Melatonine is een hormoon wat een rol speelt bij het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Het is dus van groot belang dat we de aanmaak van melatonine niet verstoren. Overdag lekker naar buiten stimuleert de aanmaak van melatonine.
Een grote verstoring, voor de aanmaak van melatonine, is het gebruik van alle vormen van schermen zoals mobiel, tablet, tv maar ook in wat lichtere mate een e-reader. Voor een goede nachtrust zet je alles een uur voor je naar bed gaat uit. Ook wisselende bedtijden verstoren het proces, houd dus zoveel mogelijk dezelfde tijd aan om naar bed te gaan en op te staan.
Dit geeft je direct de mogelijkheid om een goed slaapritueel voor jezelf te maken. Lees een goed boek, ga mediteren, maak een avondwandeling of ga lekker douchen. (Douchen zal je gelijk warme voeten opleveren, weer een puntje om beter in te slapen.) Het is belangrijk om je lichaam en geest voor te bereiden op het slapen. Iedere avond hetzelfde ritueel zorgt ervoor dat je lichaam het gaat herkennen. Dat het tijd is om te rusten en zal je systeem er als vanzelf naar toe gaan werken.
De slaapkamer is om te slapen en te vrijen.
Gebruik de slaapkamer niet als werkkamer of om tv te kijken. Doe dit in een andere ruimte. Zo krijgt je lichaam iedere keer, als je naar je slaapkamer gaat, een seintje: het is bedtijd. Ook dit draagt bij aan het slaapritueel.
Zorg voor een koele en goed geventileerde slaapkamer. Hang eventueel verduisterende gordijnen voor het raam.
Eten en drinken.
Eet zeker niet kort voor je gaat slapen en zorg ervoor dat je avondmaaltijd niet te zwaar is. Qua drinken liever geen zwarte thee, koffie, energiedrankjes of cola voor het slapen gaan. Ze bevatten cafeïne en kunnen het inslapen moeilijker maken. Pas tevens op met alcohol, dit zal misschien wat ontspannen maar zal het opstaan moeilijker maken. Ook roken is niet aan te raden net voor het slapen gaan en ga zeker niet roken als je in de nacht wakker wordt.
Eindelijk in bed 🙂
En dan lig je lekker in bed, waar je je wekker zet voor de volgende morgen. Neem hiervoor een ouderwetse wekker en laat je mobiel in de huiskamer. Zo kom je niet in de verleiding hem toch nog even te pakken. Als je je wekker gezet hebt draai hem dan van je af. Dit voorkomt dat je iedere keer kijkt hoe laat het is en je zorgen gaat maken dat je nog maar ….. uur te gaan hebt.
Als je ’s nachts lang wakker ligt, ga dan even uit bed ga bijvoorbeeld een ontspanningsoefening doen of naar muziek luisteren. Krampachtig proberen te slapen werkt vaak averechts. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over beter slapen maar dat lees je in één van mijn volgende blogs over slapen. Ben je ook een erge dromer lees dan mijn blog over dromen.
In mijn praktijk gebruik ik hypnose en vele ontspannende- en slaapvisualisaties die je kunnen helpen om in te slapen en de gedachtes naar de achtergrond te laten verdwijnen. Dus mocht het zo zijn dat je nu al denkt ik ga er niet zelf uitkomen en hypnotherapie lijkt mij wel iets. Of heb je nog vragen n.a.v. dit blog maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek zodat wij samen kunnen bespreken wat hypnotherapie voor jou nachtrust kan betekenen.