06 - 422 31 522 ellen@skinbodymind.nl

Heb jij de diagnose PDS gekregen. Twijfel je tussen het volgen van het Fodmap dieet of behandeling met Hypnotherapie, laat dit blog je helpen met je keuze te maken.

Darmgerichte Hypnotherapie is een van de manieren om PDS te behandelen. Ondanks het feit dat het al meer dan dertig jaar wordt gebruikt twijfelen sommige mensen nog altijd aan de effectiviteit ervan. In mijn praktijk zie ik regelmatig cliënten die de behandeling met hypnose zien als het laatste redmiddel. Ze besluiten het vaak pas te proberen als alle “gewone” therapieën zijn mislukt. 

Daarom is het interessant om hier het onderzoek van Simone Peters, uitgevoerd op de Monash University in Melbourne, Australië  te bespreken. Voor de kenners inderdaad, de universiteit die tevens het FODMAP-laag dieet ontwikkelde.

fodmap of hypnotherapie

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers die een behandelingsmethode onderzoeken vergelijken de therapie, medicijnen of behandeling met een placebo. Via berekeningen, kunnen ze met grote zekerheid zeggen of de gekozen behandeling werkt en dat het geen toeval is. Voor hypnotherapie is het eigenlijk onmogelijk om dit zo te doen. Daarom besloten de onderzoekers darmgerichte hypnotherapie te vergelijken met een andere veelvuldig onderzochte behandelingsmethode het FODMAP dieet. 

Natuurlijk is een belangrijke voorwaarde in zo’n onderzoek dat de groepen mensen, die met de verschillende methodes behandeld worden, vergelijkbaar zijn. Geen van de deelnemers was eerder voor PDS behandeld.  Ze werden door loting in een van de groepen ingedeeld. Voor de start van het onderzoek werden uitgebreide vragenlijsten afgenomen, waar op symptomen en  psychologische problemen werd “gescoord”. 

Verloop onderzoek

Zes weken lang volgt de eerste groep de darmgerichte hypnotherapie. De tweede groep volgt de eliminatie fase van het FODMAP-laag-dieet. Na afloop gaat de hypnotherapie groep door met het beluisteren van de hypnose-scripts. De FODMAP groep gaan door met de herintroductie van de FODMAP’s. Na deze 6 weken en 6 maanden, vanaf de start van het onderzoek, werden de vragenlijsten opnieuw afgenomen, om de effecten van de behandelingen te kunnen vergelijken. 

Mijn ervaring

Vanuit mijn ervaring weet ik dat veel mensen van mening zijn dat het FODMAP-laag-dieet de beste oplossing is voor mensen met de diagnose PDS. Voor deze mensen zal het resultaat van dit onderzoek een grote verassing zijn. 

Na 6 weken hadden de patiënten in beide groepen dezelfde positieve resultaten. Het bleek dat beide therapieën even effectief zijn als het om symptomen zoals diarree, verstopping, opgeblazen gevoel gaat. De verbetering bleef bij beide groepen ook na 6 maanden. 

Het grote verschil lag ergens anders. Alleen de patiënten in de hypnotherapie groep hielden na 6 maanden de positieve psychische veranderingen vast. Ze ervaren minder angstklachten en minder depressieve symptomen. In de Fodmap groep was het effect van de behandeling na 6 maanden weer vervaagd. 

Het is niet verassend dat ik, als PDS-hypnotherapeut, iedereen die met PDS-klachten te maken heeft hypnotherapie adviseer.  Ook met wetenschappelijk onderbouwde zekerheid. Hypnotherapie is even effectief voor de darmsymptomen als het FODMAP-laag-dieet maar heeft op lange termijn nog steeds de positieve psychologische effecten die bij het FODMAP-laag-dieet ontbreken. 

Heb je nog vragen of wil een een afspraak maken voor een gratis kennismaking, klik dan op een van de onderstaande buttons.

lotus klein

Ontvang

3 GRATIS Visualisaties

 

Bijna klaar, vul hieronder je naam en email in en krijg toegang tot de 3 gratis visualisaties.

Je ontvangt de link in je mailbox! Veel plezier ermee.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden