06 - 422 31 522 ellen@skinbodymind.nl

Komt dit je bekend voor?

Als jij de diagnose PDS, prikkelbare darmsyndroom, hebt dan komt dit je misschien bekent voor. Het is ochtend je ligt in je bed, net wakker en je voelt je darmen al rommelen. Dan een krampgevoel in je maag en je weet niet hoe snel je je bed uit moet springen om de wc te bereiken. Iedere ochtend weer hetzelfde.  

Iedere ochtend stel je jezelf de vraag: “Lukt het me om op tijd op mijn werk te komen of moet ik weer een smoes verzinnen omdat ik na die derde keer op de wc nog een vierde keer moest?”  

 

Prikkelbare Darmsyndroom

Onzekerheid

Er nooit zeker van kunnen zijn of je buik deze keer rustig blijft. Je druk maken over hoe je buik vandaag gaat bepalen wat je wel en niet kan doen? Jaloers zijn op de mensen die alles kunnen eten en drinken zonder erover na te denken wat er daarna kan gebeuren? Of gênante vragen moeten beantwoorden over vermoedelijke zwangerschap, terwijl je zo je best gedaan hebt om je buik plat te krijgen? Steeds rekening moeten houden met je buik. Alsof het een vreemde, onberekenbare en soms op hol geslaagde inwoner van jouw lijf is. Eén die ook nog een vreemde taal spreekt, hoe je ook probeert met hem in gesprek te komen, wat je ook voor hem doet: niets lijkt te helpen om hem te kalmeren. Om wanhopig van te worden!  

Hulp zoeken voor Prikkelbare Darmsyndroom

Als je al langer met dit soort problemen rondloopt is de kans groot dat je regelmatig de  huisarts hebt bezocht. Misschien zelfs bij de MDL-specialist bent geweest. Mogelijk heb je dan de diagnose gekregen: PDS, Prikkelbare Darm Syndroom. Vroeger werd het ook “spastische darm” of “spastische colon” genoemd.  

Bij veel ziektes waarbij een diagnose gesteld is betekent het vervolgens starten met de behandeling. Dat kan ook bij PDS, het is alleen behoorlijk ingewikkeld. De symptomen die bij Prikkelbare Darmsyndroom horen kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. Daarnaast is de behandeling van PDS op dit moment gericht op het bestrijden van de symptomen, omdat PDS genezen nog niet mogelijk is.  

PDS blog

Het komt er dus vaak toch op neer: “ermee te leren leven”. Maar hoe leer je leven met eindeloze obstipatie, het gevoel dat je een ballon in je buik geïmplanteerd hebt, pijn die alle leuke momenten in je leven beheerst of de diarree die jou aan huis kluistert?  Is er bij de bovenstaande voorbeeld een lampje bij je gaan branden maar weet je nog niet zeker of je PDS hebt doen dan de test bij de Maag Darm Lever Stichting.

Oorzaken van Prikkelbare Darmsyndroom

Het is misschien een schrale troost maar je bent niet de enige, en zelfs niet een van de weinige, die met dit soort problemen te kampen heeft. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft hier in meer of mindere mate last van. Dat is 1 op de 5! Ok, niet iedereen is de hele tijd ziek, maar het is vervelend genoeg om de levenskwaliteit behoorlijk aan te tasten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker dan mannen met PDS te maken krijgen. Het kan zijn dat de hormonale veranderingen hieraan bijdragen, maar dat is nog niet voldoende onderzocht.

Stress
Je zult zelf wel merken dat je meer pijnklachten en andere symptomen hebt als je gespannen en gestrest bent. Stress is niet de oorzaak van de PDS, het verergert echter wel de klachten.

Infecties
Wat wel een van de oorzaken blijkt te zijn bij PDS zijn darminfecties. Mensen die in het verleden een darminfectie hebben meegemaakt blijken jaren later vaker de diagnose PDS te krijgen.

Antibiotica
Evengoed als mensen die langdurig met antibiotica behandeld zijn geweest. Antibiotica verzwakken of doden bacteriën of remmen de groei ervan, vooral die in het maag-darmkanaal. Helaas maakt antibiotica geen onderscheid tussen schadelijke en goedaardige bacteriën. Daardoor wordt de darmflora (microbiota, alle bacteriën samen) in onze darmen ernstig verstoord, wat op den duur ook één van de oorzaken van PDS blijkt te zijn.

Erfelijk
Tevens blijkt ook dat er vaak een genetische gevoeligheid voor PDS bestaat. Simpel gezegd: als jouw ouders of grootouders last hadden van PDS dan is de kans groter dat jij ook met PDS  te maken krijgt.

Symptomen en diagnose van PDS

Om alle onderzoeken en diagnoses op één lijn te houden maken de artsen gebruik van de zogenaamde Romecriteria en van de Multidisciplinaire Richtlijn Diagnostiek en Behandeling van PDS. Hieronder vallen:

* De diagnose PDS wordt alleen gesteld als er geen structurele of biochemische verklaring voor de symptomen is te vinden. * En de symptomen moeten in ieder geval al langer dan 6 maanden bestaan * En de patiënt moet gemiddeld minstens 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden buikpijn hebben gehad. En de patiënt moet tenminste 2 van de volgende 3 symptomen hebben: 1.De buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting 2.Een verandering van de frequentie van de stoelgang: diarree of obstipatie 3.De vorm van de stoelgang is veranderd: te hard of te waterig.

PDS Prikkelbare Darmsyndroom blog

Symptomen die de diagnose versterken zijn:

  Abnormale ontlasting Slijm bij de ontlasting Opgeblazen gevoel/opgezette buik De symptomen worden erger na de maaltijd Brandend maagzuur Hoofdpijn Fibromyalgie Problemen met de blaas Pijn bij het vrijen

Behandeling

Afgelopen paar jaar is de kennis over de oorzaken van PDS en de mogelijke therapie sterk gegroeid. Toch is er nog geen behandeling die voor iedereen werkt. Dus zal de arts samen met jou keuzes gaan maken vanuit diverse therapieën. De keuzes bestaan uit: medicijnen, voedingssupplementen, probiotica, voedingsaanpassing, ontspanningsoefeningen, psychotherapie en hypnotherapie. Dat zijn allemaal middelen die artsen tot hun beschikking hebben.  

Hoe de behandeling met hypnotherapie er precies uitziet daarover meer in het volgende blog.

lotus klein

Ontvang

3 GRATIS Visualisaties

 

Bijna klaar, vul hieronder je naam en email in en krijg toegang tot de 3 gratis visualisaties.

Je ontvangt de link in je mailbox! Veel plezier ermee.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden