Wat is mediteren en wat is Visualiseren?
De termen visualisatie en meditatie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Maar wat is visualiseren nou precies? En wat is mediteren? In dit Blog leg ik de verschillen uit en vertel wat ik in de praktijk gebruik, en hoe ik dat dan inzet.
Mediteren
Als je gaat mediteren betekend dat eigenlijk dat je jezelf gaan focussen. Je kunt je bijvoorbeeld focussen op je ademhalen, op de geluiden om je heen, op een gevoel of een object. Als je mediteert zijn je gedachten even niet belangrijk en leef je volkomen in het nu. Natuurlijk kun je je gedachten niet uitschakelen als je mediteert, die komen vanzelf. Iedere keer als er een gedachte in je opkomt focus je je aandacht weer in het hier en nu, bijvoorbeeld bij de ademhaling. Door steeds terug te keren zorg je ervoor dat je gedachtes meer naar de achtergrond gaan.
Mediteren doe je het liefste zittend, iedereen kent dat beeld wel: zittend in lotushouding. Als het geen fijne houding voor je is dan kun je ook gewoon op een stoel of bank plaats nemen met je voeten op de grond. Het is de bedoeling dat je alert blijft en niet in slaap valt. Het rechtop zitten is ook fijn omdat de ademhaling dan het beste kan stromen.
Uiteindelijk gaat het bij mediteren om je met je wezenlijke zelf te verbinden. Als je mediteert dan verbreed, verdiept én verhoogt je bewustzijn. Er komt een reactie op gang die precies het tegenovergestelde is van stress. Je vindt innerlijke rust, verdieping van je lichaamsbewustzijn en kalmering van je geest. Zelfs met maar tien minuten mediteren kun je je vrij van stress voelen.
Als je moeite hebt met je te focussen dan kun je gebruik maken van een geleide meditatie. Dat wil niks anders zeggen dan dat je naar iemand luistert die jou precies verteld wat je moet doen. Je ook steeds weer terugbrengt bij je focus. Op YouTube zijn er vele te vinden.
Visualiseren
Waar je je bij meditatie richt op het hier en nu, richt je je bij visualisatie tot je verbeelding. Bij visualisatie maak je actief gebruik van je verbeeldingskracht, dus denken in beelden. We gebruiken onze natuurlijke verbeeldingskracht voortdurend. Iedereen fantaseert en visualiseert, bewust en onbewust.
Visualiseren kun je zittend doen maar ook liggend, het is hierbij niet de bedoeling om alert te blijven in het hier en nu, maar je mee te laten drijven in het verhaal. Er zijn veel mogelijkheden om een visualisatie in te zetten, zo heb je een slaap geleide visualisatie die er op gericht is om jou ontspannen, los van de beslommeringen van de dag in slaap te laten vallen.
Daarnaast is de kracht van visualiseren dat je je letterlijk kan voorstellen wat je wilt. Als iemand zijn verbeelding of aandacht ergens op richt groeit dat, of dit nu positief of negatief is. Bewust leren visualiseren kan je helpen negatieve patronen of gedachten te doorbreken en positieve doelstellingen in je leven te bereiken.
Onze hersenen maken geen onderscheid tussen wat je met je ogen open of met je ogen dicht ziet. Ook maken ze geen onderscheid tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen. Uit onderzoek blijkt dat als je een actie visualiseert, je dezelfde hersengebieden stimuleert als wanneer je de actie daadwerkelijk uitvoert. Topsporters maken hier dankbaar gebruik van. Zij visualiseren de opeenvolging van alle bewegingen die zij moeten maken om optimaal te presteren. Ze blijven dit herhalen tot ze in actie moeten komen.
Techniek
Visualiseren is een techniek om het innerlijk weten, het onbewuste te benutten. Door vanuit het onbewuste een beeld naar boven te laten komen. Soms lopen we bijvoorbeeld steeds tegen dezelfde uitdaging of weerstand aan in ons leven. Visualiseren kan dan een goede manier zijn om erachter te komen waar je weerstand vandaan komt. In de visualisatie verbeeldt je je wat er met je gebeurt wanneer je aan dit probleem denkt. Je volgt de beelden die hierbij ontstaan, ervaart de gevoelens en emoties, welke gedachtes er in je op komen, enzovoort. Zo kan je onbewuste je laten weten wat er speelt of waar een bepaalde weerstand vandaan komt. Hier kun je dan vervolgens mee aan de slag gaan.
Net als geleide meditaties heb je ook geleide visualisaties. Waar de begeleider bij een meditatie je steeds weer terugbrengt op je focus, zal de begeleider van een visualisatie je meenemen in een verhaal. Op de site kun je drie gratis geleide visualisaties aanvragen. Dat zijn door mij ingesproken teksten om tot rust te komen en even alles los te laten.
De visualisaties beginnen meestal eerst met je focus naar binnen te richten door je bijvoorbeeld op je ademhaling te richten. Als je helemaal ontspannen bent start het verhaal, met jouw verbeelding ga je mee met het verhaal in beelden, geluiden, geuren en gevoelens. Jij maakt jouw beelden die ontstaan vanuit je onbewuste. Omdat ons onbewuste anders met ons communiceert dan ons bewustzijn, kunnen dit velerlei beelden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een wolf tegen komen in jouw verhaal, die symbool staat voor iets waar jij moeite mee hebt in het dagelijks leven, of er verschijnt een meters hoge muur, die misschien je blokkades weergeeft. Door met deze dingen te dealen in je onbewuste verandert het tegelijkertijd in je bewuste dagelijkse leven.
In de praktijk
Jouw gedachten en verbeelding hebben een sterke invloed op je fysieke, mentale, emotionele en spirituele zijn. Je kunt dus met visualiseren ook je onderbewuste beïnvloeden en onderliggende overtuigingen veranderen. Dat kan o.a. door in de visualisatie het beeld aan te passen, zoals hierboven te dealen met de meters hoge muur. Je vindt een uitweg, misschien een deur of een ladder en zo verander je het verhaal. Dit is een techniek die ik gebruik bij de hypnotherapie. We volgen jouw beelden, en maken het verhaal zodat het voor jou passend is.
Daarnaast kan het ook zijn dat je een kant en klaar verhaal aangereikt krijgt wat specifiek op jou van toepassing is. Je kunt hierbij denken aan het verkrijgen van meer zelfvertrouwen of om te helpen dingen los te laten. Dan volg je het verhaal en zal je onbewuste ermee aan de slag gaan.
Dit zijn twee voorbeelden hoe ik visualisaties inzet in de praktijk. Er zijn nog meer manieren van werken met verbeelding/visualisatie, denk bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten zoals eczeem of slaapproblemen. Ben je nieuwsgierig en denk je misschien kan het wel wat voor mij betekenen neem dan contact met me op. We bespreken samen waar je aan wil werken zodat ik jou een passende manier kan aanbieden. Je kunt in ieder geval starten met de drie gratis visualisaties. Dat kun je doen door het formulier op in de zijbalk in te vullen.