06 - 422 31 522 ellen@skinbodymind.nl

Het verhaal van Marieke.

Helaas komt buikpijn veel voor bij kinderen. Dit kan veel impact hebben op het kind, maar ook op de bezorgde ouders. Zeker als de buikpijn niet weggaat, dan is er vaak een lange weg te gaan.  Een van de behandelingen die effectief blijkt te zijn, is hypnotherapie. Hier lees je het verhaal van Marieke en haar ervaring met deze therapie. 

kinderen met buikpijn

Buikpijn

Marieke is een meisje van 8 jaar die door de kinderarts naar mij doorverwezen wordt. Ze heeft bijna dagelijks buikpijn, vooral op school maar ook als ze gaat logeren of spelen bij vriendinnetjes. Alle onderzoeken, in de ziekenhuis gedaan, sluiten een medische verklaring uit: met de darmen van Marieke is niets mis. Tijdens de intake geven Marieke en haar moeder aan dat er veel schoolverzuim is door de buikpijn. Haar moeder is bezorgd daarover. Ze mist een hoop leerstof, maar ook een hoop plezier en contacten met haar leeftijdsgenoten.

Functionele buikklachten

Herken je in het verhaal van Marieke het verhaal van jouw eigen kind? Spanning, frustratie en soms zelfs boosheid. Alles is (medisch gezien) in orde en toch is er die pijn. Je kunt je afvragen of die pijn echt is of dat je kind ’alsof’ doet. De klachten, die Marieke heeft, worden ’functionele buikpijn’ genoemd. Er is geen ziekte, geen beschadiging aan de darm te vinden, het probleem zit in de ‘bedrading’. Daarmee bedoel ik het zenuwverbinding tussen de hersenen en de darmen en de rest van de spijsverteringskanaal. Darmen kunnen hun eigen werking prima aansturen zolang er geen storingen tussenkomen. Spannende gebeurtenissen, angst, een darminfectie of een operatie in het buikgebied kunnen zo’n storing veroorzaken.  

Hypnotherapie

In 2007 werd de eerste studie gepubliceerd over de behandeling van functionele buikklachten bij kinderen. Voor het eerst werd wetenschappelijk bewezen dat hypnotherapie effectief is in de behandeling van kinderen met deze klachten. Het vervolgonderzoek uit 2012 laat zien dat een groot deel van de kinderen vijf jaar na het stoppen met de behandeling nog steeds klachtenvrij is. Hypnotherapie blijkt de enige therapie die bij functionele buikklachten bij kinderen zo’n sterk en langdurig effect laat zien.

Hoe werkt dat dan?

We spreken af dat Marieke bij mij in behandeling komt om te leren er zelf voor te zorgen dat haar buik ‘zich vrolijker gedraagt’. Want dat is wat ze wil. Ook spreken we af dat Marieke elke dag naar school gaat. Er wordt niet meer over pijn gepraat, maar we gaan ons richten op wat wel fijn en leuk is. Marieke leert manieren om zich te ontspannen. In hypnose vormt zij zich een beeld hoe haar buik zich vrolijk gedraagt en hoe zij de buik hierbij kan helpen. Een prachtige regenboog vult haar buik, deze zorgt voor pijnvermindering maar ook dat alle narigheid buiten blijft. Met de school spreken de ouders af dat Marieke een plekje krijgt om de oefeningen te kunnen doen als ze last ervaart.

De ervaringen van Marieke

Marieke ervaart al snel een verbetering. Ze doet de oefening op school als ze buikpijn krijgt en kan daarna de lessen weer vervolgen. Ze weet wat ze zelf kan doen om haar klachten te beperken en doet dat ook. Ook thuis luistert ze vaak naar een door mij opgenomen opname.

Al na een paar sessies is er merkbaar verschil. Na 5 sessies melden Marieke en haar moeder dat de buikklachten bijna totaal verdwenen zijn en als ze er zijn dan kan Marieke het snel zelf oplossen. Hierdoor is er geen verzuim meer van school en kan ze weer fijn bij haar vriendinnetjes gaan logeren. 

Wil je meer weten maak in de online agenda een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

lotus klein

Ontvang

3 GRATIS Visualisaties

 

Bijna klaar, vul hieronder je naam en email in en krijg toegang tot de 3 gratis visualisaties.

Je ontvangt de link in je mailbox! Veel plezier ermee.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden