06 - 422 31 522 ellen@skinbodymind.nl

Dromen.

Dromen roepen veel vragen op bij mensen: Zijn dromen voorspellend? Welke boodschap zit erachter? Waarom onthouden we maar soms een droom? Hoeveel en hoe lang dromen we per nacht… dromen we eigenlijk wel iedere nacht?

Theorie

Tijdens onze slaap rusten we uit, maar onze hersenen zijn bijzonder actief! Tijdens de slaap verkeren ze in verschillende stadia, waar de REM-slaap er één van is. Tijdens de REM-slaap droom je.

Vele intrigerende verhalen trekken in onze slaap voorbij. We komen terecht in allerlei verhalen en verwikkelingen, soms verwijzend naar ons dagelijkse leven. Soms zijn de gebeurtenissen onbegrijpelijk, vreemd en bizar.

Dromen onthouden

Het is vaak moeilijk om je dromen te onthouden. Eigenlijk weten we meestal alleen nog wat van de laatste droom vlak voor het wakker worden. En als je deze niet opschrijft dan ben je hem tien minuten later weer vergeten. Als je jezelf aanwent iedere morgen direct je droom op te schrijven zal je na een tijdje merken dat het onthouden steeds makkelijker wordt. Natuurlijk zijn er ook dromen die steeds maar weer terugkomen, die kun je je dan vaak nog goed voor de geest halen als je weer wakker bent.

Werken met dromen

Een droom is een verhaal in beelden. Ik zie dat “droom” verhaal als een metafoor. Een metafoor is beeldspraak waarbij het één in iets anders uitgedrukt wordt. Vergelijking speelt een grote rol. Soms ligt een vergelijking voor de hand en kun je zelf al moeiteloos aangeven waar een beeld of actie in een droom naar verwijst. Vaak zijn verwijzingen niet meteen duidelijk. Dan kun je droomwerk gebruiken om duidelijkheid te brengen.

De dromer kent de betekenis

In algemene zin valt er over de betekenis van dromen weinig te zeggen. De betekenis ontvouwt zich pas ten gevolge van invallen en associaties van de dromer zelf. Dit is de kerngedachte achter de benadering van werken met je dromen.

In een therapiesessie ga je met jouw droom aan de slag. Als eerste maak je een tekening van de beelden die je hebt onthouden. Daar is geen talent voor nodig, het is niet van belang dat dit een mooie tekening wordt. Dan stellen we vragen bij de tekening. Te beginnen met de vraag wat het beeld eigenlijk is. Zonder daar al een speciale betekenis aan toe te kennen. Zo open en onbevangen mogelijk. We staan stil bij de gevoelens en emoties die een beeld of scene bij jou oproept.

Jouw droomverhaal

Werken met een droom gaat er dus over dat jij met het verhaal, wat je brein en geest gedurende de nacht hebben voortgebracht, in gesprek gaat. Je onderzoekt niet alleen droomfiguren en droomelementen, je spreekt ze ook aan. We vragen wat ze ons te vertellen hebben. We gaan als het ware met hen in gesprek. Op deze manier vallen de boodschap en de betekenis van de droom langzamerhand op hun plek.

Als de droom bij jou op zijn plek gevallen is bekijken we wat voor impact deze heeft voor jouw wakende leven. De boodschap van droombeelden of droomscenario’s kan nuttige aanwijzingen geven voor de wijze waarop we met een probleem of gebeurtenis het best verder kunnen gaan. Zo integreren we droomwerk in het dagelijkse leven.

Heb jij al jaren een terugkerende droom, of heb je een droom gehad waarvan je denkt daar wil ik meer over weten, of ben je gewoon nieuwsgierig maak dan een afspraak. Dan gaan we samen jouw droom ontdekken.

lotus klein

Ontvang

3 GRATIS Visualisaties

 

Bijna klaar, vul hieronder je naam en email in en krijg toegang tot de 3 gratis visualisaties.

Je ontvangt de link in je mailbox! Veel plezier ermee.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden