06 - 422 31 522 ellen@skinbodymind.nl
SOLK – somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijk klachten

Als je al een tijd hoofdpijn hebt, moe bent of last hebt van darmklachten, maar je arts kan geen medische verklaring vinden, dan zal de arts spreken over SOLK. Oftewel, onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Wat houdt dit precies in, wat is de oorzaak en wat kan ik voor je doen?

Wat zijn SOLK precies

Artsen spreken van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) als je lichamelijke klachten hebt waarvoor bij goed medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten verklaart. De klachten duren bovendien langer dan een paar weken. Je hebt bijvoorbeeld al weken hoofdpijn, maar bij lichamelijk onderzoek wordt er niets gevonden.

Bij sommige mensen met lichamelijke klachten wordt er wél een somatische aandoening gevonden, maar zijn de klachten ernstiger of langduriger dan op grond van de aandoening te verwachten is. Ook dan spreekt de arts van SOLK.

Klachten

De klachten die als SOLK kunnen worden benoemd zijn legio. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • chronische pijnklachten
  • vermoeidheid
  • prikkelbare darm
  • lichamelijke onrust
  • buikpijn of buikkrampen
  • hoofd- nek en rugpijn
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • oorsuizen
Oorzaak

Uit onderzoek blijkt dat er een hoop mogelijk beïnvloedende factoren zijn, zowel psychologische als lichamelijke en leefstijlfactoren. 

Psychologische invloeden kunnen bijvoorbeeld komen van een te hoge werkdruk,  financiële problemen, perfectionisme of het meemaken van heftige gebeurtenissen. Er kan soms ook sprake zijn van een onderliggende depressie of angststoornis.

Lichamelijke factoren kunnen bijvoorbeeld overgewicht, hoge fysieke belasting of erfelijke factoren zijn.

Onder Leefstijl factoren wordt tellen we roken, een ongezond voedingspatroon, te weinig beweging, een wisselend slaap-waakritme. Maar ook een overdaad aan prikkels  van computer, televisie of telefoon.

Wat kan ik voor je doen

Hypnotherapie kan veel betekenen voor mensen met SOLK. Vooral door het verbeteren van de kwaliteit van leven. 

In geval van pijnklachten kan de hypnotherapeutische behandeling  pijn verlichten of zelfs wegnemen.  Daarnaast kunnen de behandelingen stress reduceren.

Naast het werken aan de pijnklachten is er tevens alle ruimte om je leven in kaart te brengen en te kijken hoe het anders kan. Hoe is de situatie thuis of op het werk, wat kan daar beter? Wat is bijvoorbeeld een goede slaaphygiëne, zodat jij minder klachten gaat ervaren?

In geval van PDS klachten lees dan mijn beide blog’s over PDS hier.

Dit zijn een aantal voorbeelden, wil jij weten of ik iets voor jou kan betekenen maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

lotus klein

Ontvang

3 GRATIS Visualisaties

 

Bijna klaar, vul hieronder je naam en email in en krijg toegang tot de 3 gratis visualisaties.

Je ontvangt de link in je mailbox! Veel plezier ermee.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden