06 - 422 31 522 ellen@skinbodymind.nl

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd wat het inhoud als je  Prikkelbare Darm Syndroom (of een spastisch darm) hebt. Herkende je jezelf in het verhaal? In dit blog gaan we in op de behandeling van PDS met Hypnotherapie.

PDS kan soms je hele leven beheersen. Het beïnvloed niet alleen je fysiek welzijn maar (misschien vooral) je psychische gesteldheid. En nee, PDS heeft geen psychische oorzaak. Het zit niet tussen je oren. Maar net zo goed als bij andere problemen zijn je geest en je lichaam niet gemakkelijk van elkaar te scheiden. In veel gevallen is er een wisselwerking tussen de twee.

Het goede nieuws is dat bij PDS het sterke verband tussen lichaam en geest juist gebruikt kan worden om je te helpen. Dit kan namelijk door het inzetten van hypnotherapie.

PDS en Hypnotherpaie
PDS en Hypnotherapie

Zo op het eerste gezicht lijkt het niet voor de hand liggend om buikpijn, obstipatie of diarree met hypnotherapie te bestrijden.

Toch is hypnose al meer dan 30 jaar geleden voor het eerst ingezet om mensen met deze klachten te helpen.

Whorwell

De Britse professor Peter Whorwell is een  MDL-specialist en  directeur van South Manchester Neurogastroenerology Service. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van PDS. In 1985 heeft hij als eerste onderzoek gedaan naar de effecten van hypnose op patiënten met PDS.

Tot zijn verbazing bleek tussen de 70% en 80% van zijn patiënten zeer goed op de behandeling te reageren. Niet alleen op korte termijn maar ook op de langere termijn hebben zijn patiënten baadt bij de behandeling. In de loop der jaren is er veel meer onderzoek gedaan, ook in Nederland. Je kunt in een documentaire Hypnose op recept zien hoe hypnotherapie, vooral bij kinderen, wordt gebruikt.

Reduce PDS met Hypnotherapie

Behandeling

In de  standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), die als richtlijn geldt voor de behandeling van PDS door een huisarts, worden niet veel behandelingsmogelijkheden aangeboden. In veel gevallen worden patiënten door de huisarts  naar huis gestuurd met een boodschap: “leer ermee te leven”.
Gelukkig staat de tijd niet stil en hebben onze MDL artsen Hypnotherapie als effectieve behandelmethode opgenomen in het REDUCE PDS programma. Dit is een programma waarbij mensen met PDS zelf kiezen welke behandeling ze willen.

Hoe werkt de Hypnotherapie bij PDS

Het probleem bij Prikkelbaar Darm Syndroom is dat de darmen niet meer lijken te weten hoe ze goed moeten functioneren. De verbinding tussen de hersenen en de darmen hapert. Tijdens de behandeling met hypnotherapie wordt deze verbinding “gestroomlijnd”. In trance normaliseren de lichaamsfuncties, zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk maar ook de darmbeweeggelijkheid. Het “wakkere” bewustzijn wordt tijdens de trance op een “laag pitje” gezet. Hierdoor kun je in contact maken met het creatieve, onbewuste deel van je brein, wat ontvankelijk is voor suggesties. Via deze suggesties, gericht op de controle van de PDS symptomen en op het leren omgaan met de klachten, leer je welke oplossingen voor jou het beste zijn. Wil je meer weten wat hypnotherapie precies is lees dan mijn blog.

Hypnotherapie behandeling bij PDS

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard van de klachten maar zullen zeker 3 maanden in beslag nemen. Deze tijd hebben de darmen namelijk nodig om gereset te worden. Tijdens de hypnose wordt er gewerkt volgens het Mahoney of Whorwell protocol. Naast de hypnose is er ook ruimte om ademhalingsoefeningen en  ontspannings-en lichaamsoefeningen te doen. Omdat zoals ik boven al schreef lichaam en geest zo verbonden zijn met elkaar is er uiteraard ook plek om andere problematiek aan te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld hoe je beter voor jezelf kunt opkomen of minder perfectionistisch kunt zijn. Ook andere lichamelijke klachten kunnen aan bod komen. Kortom het is dus een zeer uitgebreid programma die voor een ieder persoonlijk wordt aangepast. Je krijgt daadwerkelijk een behandeling opmaat.

Is Hypnotherapie bij PDS iets voor jou?

Ben je benieuwd hoe hypnotherapie jouw klachten kan verlichten? Neem dan contact met mij op. In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek kan ik al je vragen beantwoorden.

lotus klein

Ontvang

3 GRATIS Visualisaties

 

Bijna klaar, vul hieronder je naam en email in en krijg toegang tot de 3 gratis visualisaties.

Je ontvangt de link in je mailbox! Veel plezier ermee.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden